måndag 6 juni 2011

E3 - Microsoft.


Följande är skrivet i takt med att Microsofts konferens fortlöpte; inga efterkonstruktioner eller korrigeringar - det är vad jag upplevde, kände och tänkte just då. Ibland är det osammanhängande och dåligt formulerat - jag reserverar mig för stavfel. 

Det börjar nu!

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Gametrailers tappar, efter en underbar inledning med forcerade röster och snabba klipp, bollen helt - tekniska svårigheter; inget ljud.

Som tur är dånar snart ljudet från Ninja Gaiden 3 ut ur mina högtalare. Men snart är, tyvärr, ljudproblemen tillbaka. Geoff Keighley verkar ha en ivrig diskussion med en annan man vars presentation jag helt missade eftersom ljudet, återigen, är ur funktion. Skärmen blir svart. Inget ljud.

Bra jobbat Gametrailers, ni sätter en helt ny standard.

Problemen löser sig snart och det rullar vidare med en trailer för Resistance 3. En morrande röst i klassiskt Clint Eastwood-manér rostlar, och den korta, men stämningstäta, förtitten avslutas med ett gapigt "incoming!!".

Banbrytande, Insomniac!

Klockan i övre högra hörnet skvallrar om att Microsoft öppnar sin konferens om tolv minuter. Det ger kanske Gametrailers tid att lösa den svarta skärmen som letat sig tillbaka. Tyvärr löser sig problem och följs upp av ett tio minuter lång propagandafilm för förträffligheten med Gametrailers. Vi ska gilla dem på Facebook och känna oss som att "vi är på E3", bara hos dem.

Mindervärdeskomplexen får tillslut ge utrymme för Microsofts konferens, och skärmen är inte ens svart.

Finfint!

Microsoft, alltså.

Det börjar med en spännande trailer! Vi befinner oss i vad som verkar vara en förlist ubåt och... "Please reconnect controller". Spänningen är som bortblåst. Tillslut tar vi oss till ytan där vi finner ett brinnande New York. I skrivande stund tror jag det är ytterligare ett hjärndött tillskott i högen (läs: berget!) av dussinshooters.

Ungefär nu vet jag att jag har rätt, och jag är inte imponerad. Killen på scenen ser dessutom nervös ut, som att han vet att ingen egentligen bryr sig. Det är den pinsamma tystnaden från första dejten, fast med miljontals tittare. Snart uppenbarar sig texten "Call of Duty: Modern Warefare 3" på de gigantiska skärmarna medan golfklappningar hörs runt om i lokalen.

Att inleda en konferens med spel för multiplattform bådar knappast gott.

Lara Croft står på tur, när en man i grå pikétröja ska spela ett tidigt segment ur nästa Tomb Raider.

Vi möts av en skadad och skärrad Lara som stapplar genom trånga vattenfyllda grottor i jakten på en utväg. Hon är förföljd, någon eller några jagar henne.

Bland ointressanta QTE (Quick Time Event, terminologi) ser det, faktiskt, förvånansvärt bra ut. Men det är knappast konstigt då utvecklarna, helt utan att skämmas, har sneglat en hel del på Naughty Dog och deras succéspel, Uncharted.

Det är dags för Mass Effect 3.

Killen i glasögon gestikulerar och använder ord som "epic", "immersive" och "kinect", vilket känns som en lika omöjlig kombo som jordgubbar och Heinzsenap. Plötsligt tar han på sig ett headset och kontrollerar spelet med röstkommandon. Det ser utan tvekan våldsamt häftigt ut - vilket det säkert är de första femhundra gångerna man ropar "Garrus, move out!". Hur väl fungerar det om jag är förkyld förresten?

Mass Effect gör snart plats för ett nytt Ghost Recon: Future Soldier, som presenteras med en mäktigt komponerad trailer som begåvats med både slow motion och operasång.

Menyerna verkar, helt utan svårigheter, kontrolleras med rörelser och röstkommandon. "Randomise", säger killen i grön skjorta och slumpmässiga delar skapar ett vapen.

Publiken klappar.

"Optimize for range", och ett vapen som ser ut att kunna skjuta en jordnöt från två kilometers avstånd plockas stiligt ihop på skärmen.

Marc Whitten intar scenen för att berätta mer om Xbox Live, som nu också verkar vara röststyrt. "No buttons, nothing in your hands", säger han och viftar med vänsterhanden. Flickan som demonstrerar funktionen artikulerar vidrigt hårt - det ser ut att göra ont.

Jag tror jag håller mig till handkontrollen.

YouTube ska tydligen också bli en del av Xbox Live. Förhoppningsvis kommer vi kunna ladda upp diverse matcher, såsom från Halo och Modern Warfare 3. Det blir inget tal genomsyrat av propaganda om den saken, istället vänder Marc våra blickar mot "Xbox Live TV".

En vämjeligt amerikaniserad reklamfilm följer.

Musik börjar spelas och en röst indikerar att det är dags för UFC (Ultimate Fighting Championship). Apati intar mina hjärnhålor och jag inser att detta är ett utsökt tillfälle att fylla mitt glas med fanta. Så det gör jag.

Spencer, i en stilig grå kostym, tar plats och pratar om hur Xbox erbjuder ett utbud av underhållning och upplevelser som inte finns att finna någon annanstans. Han avslutar med orden, "Gears of War 3". Black Sabbath och War Pigs vrålar ut ur de gigantiska högtalarna när en cool Cliff släntrar in på en scen som nu badar i rött ljus. Han verkar ha Ice-T med sig, vem nu det är. Publiken applåderar - jag kan bara anta att han är häftig. Tillsammans spelar de ett stycke ur Epics kommande mastodont.

Kulor flyger, manliga män i rustningar ger ifrån sig one-liners och allt brinner. Det visar sig snart att Marcus, Cole och resten av gänget befinner sig på ett fartyg, och de blir, förstås, attackerade av en jättelik bläckfisk(?)! En vanlig dag på kontoret, med andra ord.

Marcus skjuter. Och så skjuter han lite till. "Keep firing", gastar han till Cole som tagit skydd bakom en lastcontainer.  "Jump", ropar grabbarna och hoppar. Det blir svart. I trailern alltså, inte sändning, vilket är skönt som omväxling.

"Crytek", sprider sig i vita bokstäver över mittenskärmen. Något som verkar vara ytterligare ett Assassin's Creed föråvnar när texten "Ryse" sedan uppenbarar sig.

Intresset är lika dött som disco...

Vi går vidare med Halo: Combat Evolved som nu får en remake. Några klappar lite förstrött i publiken, och jag förstår dem. Halo var epokgörande på sin tid, men det sista en spelserie som utvecklats i så pass obetydlig grad behöver, är en remake. Men Microsoft känner igen enkla pengar när de ser dem.

Forza 4.

Nej! Men för er som gillar racing -  ni har all anledning att ta fram champagnen!

"Peter Molyneux", ropar någon, och världens största lögnare uppenbarar sig, och med honom kommer, förstås, en välgjord och härligt brittisk lite föranimerad filmsekvens från en ny installation i Fable. Den stora tjusningen (eller ska jag säga "det stora dragplåstret"?) den är gången är samma rörelsekommandon som visats upp tidigare. Killen (inte Peter!) som spelar på scenen ser orolig ut, som om han förväntar sig att det inte kommer att fungera snarare än motsatsen.

Spelet ser ut att gå på räls, och ett patetiskt segment som får mig att tänka på Overlord avslutas med en klyschig morrning (ni vet, den där man alltid hör?).

MINECRAFT, i versaler - ja, nu är det dags för digitalt lego att bli tillgängligt på Xbox360 och kompatibelt med Kinect. Hur bra nu klumpiga kontroller fungerar med ett spel designat för tangentbord och mus...

VI FORTSÄTTER (versalerna är givna, jag kan ju inte vara sämre än MINECRAFT!)!

Två barn, som noga studerat koreografi och repliker, spelar Peter Pan via Kinect. "Oh no, Captain Hook!" säger de med en röst medan jag dör inombords.

De avslutar med ett käck "fist bump" medan jag inväntar mina sista andetag.

"KINETIC STAR WARS", dyker plötsligt upp och ett "whoooooooa", sprider sig i publiken. En färgglad trailer som får T-600 i första Terminator att verka ha en väldigt flexibel motorik, följer. "Light sabre, on!", vrålar en man och ikläder sig rollen som Obi-Wan (jag tror iallafall att det är Obi-wan). Han lyfter ett skepp med hjälp av kraften, helt utan handkontroll.

Det är inte svårt att se underväldigad ut. Jag har nog vid närmare eftertanke, faktiskt, aldrig sett så här underväldigad ut.

Segmentet avslutas med en  figur i svart mantel som säger något ondskefullt med stereotypisk röst för karaktärer av hans sort.

Gäsp.

Fler barn intar scenen och ett muppspel visas upp. Nej, inte ett spel som har drabbats av digital downs, ett spel om muppar - någon sorts sagoform. Ord kan inte beskriva det som just nu pågår på scenen; en pojke och någon som spelar hans pappa hoppar runt och de ser båda ut som de blivit akut skitnödiga. De viftar, skrattar påklistrat och verkar lida av någon märklig sorts paroxysm.

Ett spel för folk med spasmer och en intelligens i jämn nivå med en normalbegåvad tvättsvamp.

En man i solglasögon pratar om något som kallas "People scanning". Han lämnar över ordet till en asiatisk kvinna som vidare berättar att det är en funktion som låter oss kopiera oss själva till en digital kopia!

Meningslöst får plötsligt en helt ny innebörd.

Mannen i Rayban fortsätter med "Finger tracking", som låter oss "rita" på foton via Kinect. Snart lämnar han återigen över ordet, denna gång till en kvinna som håller i en Barbapapa. Den har tydligen ett namn också, Renardo. Hon forsätter med att använda "People scanning" för att skapa en digital version av den lila monstrositeten.

Killen i glasögon klappar - det gör ingen annan. Jag antar att ingen längre ser scenen för likstaplarna.

En vidrig Wii Spots-klon visas. Skidor, golf, pilkastning, tennis, baseboll - det vanliga - via KINECT! Det visar sig att denna styggelse kallas Kinect Sports: Season 2. Den hurtiga kvinnan i rött förklarar att hon ska visa hur golf och fotboll fungerar via rörelsekänsligheten. En markant fördröjning mellan hennes rörelser och spelet visar sig.

Man kan byta klubba genom att använda rösten.

Oj så spännande...

Männen tar över för att demonstrera fortboll. De får knappast en Oscar för sitt skådespeleri.

Mer Kinect...

Mer Kinect...

...

En man på scenen jämför Xbox med en galax långt, långt bort. Han pratar om innovativitet och hur allt blir bättre med...ja, du gissade rätt, Kinect. Kul. Han fortsätter med försäljningsprat om global försäljning.

Han avrundar konferensen, och vi ser snart en, minst sagt bekant, grön dräkt - Master Chief. Halo 4 släpps tydligen i slutet på nästa år. Det är också den första delen i en ny trilogi.

"That wraps it up...", säger Geoff Keighley, och indikerar att det är över.

Tur.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar