söndag 5 juni 2011

Den viskande världen.

En ledsen clown som får Nalle Puhs deprimerande åsnesidekick Ior att verka som en munter fillur känns, på papper, knappast som en speciellt given individ att rädda världen - allra helst inte när hans bästa kompis är en illamåendegrön förväxt larv. 

Av precis samma anledning var de (beroende på vart i världen man bor) förra årets mest självklara, och förbisedda, radarpar; Sadwick och Spot.

Daedalic Entertainment presenterar en fantastiskt sagomiljö fylld till bredden med kluriga pussel av den gamla skolan i bästa Monkey Island-anda. Man pekar, klickar och upptäcker pussel; inte helt sällan involverar dessa små hinder larven Spot, vars förmåga att anta olika former ofta kommer väl till pass under äventyrets gång; ibland agerar han klot och andra gånger en fackla.

Spelmässigt är det inte mer komplicerat än så.

Istället ligger slagkraften i de vidsträckta skogarna och lömska fängelsehålorna. Det är omöjligt att värja sig från det alltigenom vackra scenarier och den gemytliga musik som alltid resulterar i direkt tokmys. Ibland blir man tvungen att stanna upp och beskåda det otroliga hantverk som The Whispered World faktiskt är - man tittar, förundras, lyssnar och älskar. 


Den enda bristen, förutom ett antal kanske inte helt logiska pussel, är egentligen det makabert vidriga röstskådespelet - emellanåt får det Resident Evil att verka som Citizen Kain. Om det nu skulle vara en aningen för abstrakt utmålning; det är bland det värsta jag har hört i hela mitt liv (i ett spel ska tilläggas, annars finns ju förstås alltid Göteborgs egna Hammerfall). Det är måhända hårt av mig att jämföra detta, i övrigt, underbara mästerverk med världens fånigaste band, men de taffliga rösterna omges dessutom av en rörigt utformad dialog; det känns både irriterande och som en hidös skamfläck på ett annars så polerat spel. 


The Whispered World står sig fantastiskt oavsett perspektiv - man behöver inte vara en retroräv i sökandet efter nästa nostalgitripp för att uppskatta denna fenomenala skapelse. Och kan man komma över omöjligheten att stå ut med rösterna väntar, förmodligen, ett av de bästa spelen som någonsin gjorts inom genren.


Anledningen till att jag tar upp The Whispered World är huvudsakligen att vända så många blickar som möjligt mot Daedalic Entertainment och deras senaste alster; A New Beginning, som finns ute just nu. Det ser, minst sagt, enormt lovande ut. Och planerar man att klicka sig igenom detta äventyr kan också The Whispered World verkligen vara värt ett besök. 

En recension kommer inom kort.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar